2021
ápr
28

Víz gondozása a fürdődézsában

A környezet nagyban befolyásolhatja a víz minőségét fürdődézsájában – A szennyezésnek 3 fő típusa létezik: 

 • Fizikai szennyezés. Ide tartozik a szél által bele hordott hulladék (homok, levelek, egyéb) vagy a használat miatt megjelenő szennyeződéseket (bőrrészecskék, haj, kozmetikumok)
 • Biológiai szennyezés. A nyers, kezeletlen vízben gyakran jellenek meg kék-zöld algák, melyek elszínezhetik a fürdővizet. 
 • Vegyi szennyezés. A sok esővíz befolyásolhatja a víz PH egyensúlyát és túl savassá teheti azt. Miután először feltöltötte vízzel dézsáját, azt tanácsoljuk, hogy hajtson végre néhány egyszerű lépést, hogy biztonságos körülményeket biztosíthasson a fürdéshez.

 

Első lépés - Mérjük meg és ellenőrizzük a PH-értéket. 

 

pH érték ellenőrzése

 

A megengedett PH-szint 7,0 és 7,4 között mozoghat. A PH=7,2 értéket általában semlegesnek nevezik. 

Ha a pH szint túl magas, a vizet kemény víznek hívják. A magas pH értékű vízben való fürdés bőrirritációt, viszketést és vörös szemeket okozhat. A kemény víz további negatív hatással is jár; túl sok üledéket okoz a fúvókákon, illetve fém részeken. Ha a pH érték 7,0-nál alacsonyabb akkor a víz túl puha. Ez nem csak a fém elemek korrózióját gyorsíthatja fel, de a kórokozók szaporodásának is kedvező körülményeket teremt. 

Ezért érdemes rendszeresen ellenőrizni fürdődézsája vizének pH értékét. 

 

Második lépés - Fertőtlenítés

 

Két módja létezik a víz fertőtlenítésének:

 

 • Klór anyagok használatával: 

Klórtabletta

A víz fertőtlenítésének leggyakoribb és bevált módszere a klórozás. A lassú klórtablettákat gyermekektől védett úszó vegyszeradagolóba kell helyezni. Az üzemeltetési és időjárási körülményektől függően ezek a klórtabletták 1-2 héten belül lassan feloldódnak a vízben, megakadályozva a baktériumok elszaporodását.
Figyelem! Fürdés közben a vegyszeradagolót mindig vegye ki a vízből! 

 

 • Aktív oxigén használatával:

Aktív oxigén granulátum

Az aktív oxigén granulátummal történő fertőtlenítés egyszerű módja annak, hogy elkerülje a víz klórozását így biztonságos legyen gyermeke számára is. Egy tasak (kiszereléstől és forgalmazótól függően) képes megtisztítani akár 600l vizet és 2 hétig higiénikusan frissen tartja azt. Hatékonyan működik a vízben található csírák és spórák ellen is. Kiváló mind édes vizekben mind sósvizekben, nem habzik és semleges pH értékkel rendelkezik. 

 


Harmadik lépés - A vízszűrő rendszer kiválasztása.

 

A szűrő a következőképpen működik: megtisztítja a vizet a különböző típusú természetes és fizikai szennyeződésektől. 

Két fajta berendezés létezik:

 • A hagyományos homokszűrő egy homokkal megtöltött műanyag tartály, amelyen keresztül a víz áramszivattyú segítségével áramlik.

Homokszűrő berendezés

Különböző szennyeződések, ha méretük nem haladja meg a 20 mikront, lerakódnak a homokba. Mivel a homokon áthaladó víz folyamatosan szennyezi azt, javasoljuk, hogy rendszeresen tisztítsa meg a szűrőrendszert. Ehhez a töltőanyagot, a homokot, több alkalommal kell vízzel átmosni, amíg a víz, amivel mossuk átlátszóvá nem válik. 

 

 • Az úgynevezett fiber-ball-lal (szivacs labdácskákkal) ellátott szűrőberendezés a legmodernebb és leggazdaságosabb megoldás a fürdődézsákhoz.

Szivacs labdácskákkal ellátott szűrőberendezés

Nem keményednek meg és nem ragadnak össze, mint a homok. Nagyon egyszerű a használatuk, mivel súlyukból adódóan könnyűek. (Nem szükséges nehéz 25 kg-os homokzsákokat emelgetni) Újra fel lehet őket használni, nem mérgezőek, környezetbarát termék.  A medence vegyi anyagaival szemben ellenállóak. 

 

Negyedik lépés - Nagyobb méretű, durva kosz eltávolítása.

 

A durva üledéket, például leveleket, füvet vagy szűrt skimmerrel lehet eltávolítani a víz felszínéről. 
A legjobb megoldás dézsához egy felfüggesztett skimmer, egy automatikus eszköz, amit a medence belső peremére kell felszerelni. A skimmer a felszíni vizet szivattyúzza, majd leszűri, felmelegíti és tisztítva visszanyomja a medencébe.  

 

Felfüggesztett skimmer


A skimmer használata csökkenti az alkalmazandó fertőtlenítőszerek mennyiségét. 

 

Vizsgáljuk meg a vízzel kapcsolatos főbb problémákat és azok megoldási módjait: 


A vízzel kapcsolatos problémák elkerülése érdeklében a méréseknek a megadott határértéken belül kell lenniük. 

 • pH érték рН 7,0-7,4 (cél – 7.2)
 • Szabad klór * 1,0-3,0 mg/l
 • Fix klór * Max/ 0,5 mg/l
 • Aktív oxigén 3,0-8,0 mg/l
 • Cianursav 25-50 mg/l
 • Összes alkáli 80-120 mg/l
 • Kálcium keménység 100-200 mg/l
Szauna Győr
2016
máj
12

Szauna Győr

Cégünk több mint egy évtizedes tapasztalattal rendelkezik a szaunaiparban. Vállalkozásunk felső kategóriás wellnessberendezéseink miatt az ország meghatározó cége az ágazatban. Termékeink az ország bármely területén elérhetőek, de  a jó minőségű szauna Győr városában is mindenki számára elérhető.

Tovább »

Kültéri szauna betonalap nélkül, hogyan?
2018
dec
05

Kültéri szauna betonalap nélkül, hogyan?

A talajcsavar használata

Szeretne egy kültéri szaunát, ám sok a probléma lenne a megvalósítással? Betonozás, földelhordás, várakozás… Mi ajánlunk egy sokkal egyszerűbb megoldást.

Tovább »

Szaunázzon a csodás hajkoronáért
2016
júl
18

Szaunázzon a csodás hajkoronáért

Gondolta volna, hogy az Ön testében is megvan minden, ami haja kondicionálásához szükséges? Sőt, ezeket a természetes folyamatokat a szaunakabinban kiválóan fel is lehet élénkíteni, s így szerencsére nem kell feltétlenül szintetikus készítményekhez fordulnia, ha hajápolásra kerül a sor. Az alábbiakban bemutatunk Önnek néhány tudnivalót a biztonságos és maximális hatást elérő szaunalátogatásokról.

Tovább »

Keressen minket bizalommal!

Kérjük jelölje be az alábbi négyzetet:

Inua szauna kft.

Radnóti 8.

H-9178 Hédervár

Magyarország

+36 30 935 8261

HU 25346691-2-08

Inua szauna üzem, bemutatóterem

Boldogasszony sor 15

H-9178 Hédervár

Magyarország

+36 30 935 6394

HU 25346691-2-08