2017
ápr
12

Nem luxus, hanem alap

A finn szaunatradíció

Szinte minden finn háztartásban megtalálható legalább egy szauna. Népszokás, tradíció és a mindennapok része is egyben. Sokáig itt szültek az anyák, ma ez jelenti a kikapcsolódás és a közösségi élet helyszínét is.

Finnország, a szauna hazája

Ha valaki el tud menni a szaunáig, az szaunázhat – tartják a finnek. Ez arra vonatkozik, hogy ebben a kis országban minden korosztály szaunázik: a kisgyermekeknél és a legidősebb generációnál is a mindennapok részét jelenti.

Saját adataik szerint Finnországban az ötmillió emberre több mint másfél millió szaunát kell számolni. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy minden házban van lehetőség egy kiadós izzadásra. Hogy ez miért alakult így, annak kulturális okai vannak.

Az első írásos emlék a 10. századból maradt fent, de a füstös szaunát már kétezer évvel ezelőtt megépítették. Az első, kéménnyel rendelkező szaunák azonban csak az 1930-as években jelentek meg. A finn asszonyok sokáig szaunában szültek, mert ez számított a ház legtisztább pontjának.

Nem luxus, hanem alap: a finn szaunatradíció

Szauna, mint közösségi tér

A finnek számára a szauna nemcsak egy fürdőhely, hanem a szociális érintkezés és a kikapcsolódás legfontosabb helyszíne. Egyszerre jelenti számukra a csendes magányt, vagy a családokkal, barátokkal való szabadidő eltöltését.

Nem véletlenül mondják, „Engedd, hogy a szauna elfeledtesse veled mindennapi gondjaidat!” Szerintük a szaunázásnak meg kell adni a módját, nekik egy alkalom legalább két órás programot jelent. Éppen ezért minden nap nem mindig jut idő rá, de heti két-három alkalommal biztosan használják.

Tradicionális szaunázás

A tradicionális finn szaunázás alapvető jellemzője, hogy ruha nélkül történik, a férfiak és nők együtt élvezik a forróságot. Sok helyen a mai napig is megmaradt, hogy vékony vesszővel ütögetik egymást, az ideális vérkeringés elérése miatt. A finnek szaunázás közben nem esznek és nem isznak, előtte is csak keveset. Kerülik az alkoholos állapotban való szaunázást. Ha valakinek vérkeringési vagy szívproblémái vannak, akkor a finnek sem ajánlják a hosszú szaunázást, azt azonban állítják, hogy kiválóan előzi meg a betegségeket. Náluk alapszabály, hogy szaunázás közben nem hangoskodnak, sokszor még a halk beszélgetés sem megengedett.

A szaunázás után a finnek úsznak a hideg tengerben, folyóban vagy tóban, télen pedig a hóban mártóznak meg. Talán emiatt az egészséges tradíció miatt lehetséges az, hogy a finnek híresek kiegyensúlyozottságukról és nyugodt, békés természetükről. A szaunázás mint életstílus javítja a közérzetüket, segít megszüntetni a stresszt. 

Szauna: az Ön házi méregtelenítési szakértője
2016
jún
24

Szauna: az Ön házi méregtelenítési szakértője

Modern, egyre inkább városias életformánk sötét velejárója, hogy mindannyian ki vagyunk téve a szervezetünket romboló szennyezettségnek, káros méreganyagoknak. Éppen ezért nagyon fontos, hogy rendszeresen méregtelenítsünk, kívül-belül megtisztítsuk testünket. Ennek az egyik legjobb módja az izzadás – amelyben a finn szauna és az infrakabin egyaránt az Ön rendelkezésére állnak. Szaunázás közben teste izzad, felfrissül, megújul, miközben a káros méreganyagok is távoznak belőle.

Tovább »

Szaunázzon a csodás hajkoronáért
2016
júl
18

Szaunázzon a csodás hajkoronáért

Gondolta volna, hogy az Ön testében is megvan minden, ami haja kondicionálásához szükséges? Sőt, ezeket a természetes folyamatokat a szaunakabinban kiválóan fel is lehet élénkíteni, s így szerencsére nem kell feltétlenül szintetikus készítményekhez fordulnia, ha hajápolásra kerül a sor. Az alábbiakban bemutatunk Önnek néhány tudnivalót a biztonságos és maximális hatást elérő szaunalátogatásokról.

Tovább »

Ősi gyógynövények és modern szaunák
2016
aug
05

Ősi gyógynövények és modern szaunák

A rendszeres szaunázás, gőzfürdőzés jótékony hatásait számtalan kutatás igazolja. Egyes növények gyógyító ereje pedig a világ minden táján gyökeres részét képezi a néphagyománynak. A kettő együtt viszont hihetetlen dolgokra képes testi és lelki egészségünk javítása, megőrzése céljából. Fejfájás, stressz, álmatlanság vagy izomfájdalom keseríti meg mindennapjait? Szerezzen be néhány fontos gyógynövényt és irány a szauna – nem fogja megbánni!

Tovább »

Keressen minket bizalommal!

Kérjük jelölje be az alábbi négyzetet:

Inua szauna kft.

Radnóti 8.

H-9178 Hédervár

Magyarország

+36 30 935 8261

HU 25346691-2-08

Inua szauna üzem, bemutatóterem

Boldogasszony sor 15

H-9178 Hédervár

Magyarország

+36 30 935 6394

HU 25346691-2-08