2020
szep
23

Thermowood - a legjobb megoldás szaunákhoz

Thermowood gyártástechnológia

 

Thermowood faanyagból készült szauna.

 

A hőkezelt fa az egyik legjobb szauna és dézsa építő anyag, mivel nagyon jól bírja magaspáratartalmú helyeken. Fontos, hogy a szaunák és a fürdődézsák gyártásához használt anyagoknak magas nedvességálló képessége legyen, és kevésbé legyenek hajlamosak a bomlásra. Ezért lehet megfelelő választás a Thermowood fa használata. 

 

Thermowood gyártástechnológia

 

A thermowood fa előállításához a hagyományos fát levegőtlen környezetben kell magas hőmérsékleten kezelni. A gyártásitechnológiája nagyban különbözik a hagyományos famegmunkálástól. A fát 185-205°C-on hőkezelik, így az anyag különleges tulajdonságokat szerez és szinte örökkévalóvá válik. Nem úgy, mint a hagyományos szaunaépítőanyagok, a hőkezelt Thermowood nem szívja magába a nedvességet, ezáltal nem rohad. Az időmúlásával sem keletkeznek repedések a felületén. Ez a faanyag geometrikusan stabil, erőteljes textúrája van és antiszeptikus tulajdonságokkal rendelkezik. 

A feldolgozás során megváltozik a fa szerkezete. Olyan száraz lesz mintha már évtizedek óta száradna. A gyanta teljesen elpárolog a fából ezáltal az mély, sötét színt kap, hővezető képessége csökken, a szilárdsága nő viszont a vízfelszívó képessége nagy mértékben redukálódik (5x kisebb a hagyományos fához képest). Ennek köszönhetően az agyag feszültebbé válik. Eredmény képpen a thermowood fából készült szaunák sokkal stabilabbak maradnak a változó hőmérséklet és páratartalom mellett is és megtartják geometriájukat. 

 

Thermowood – a legjobb megoldás szauna gyártáshoz

 

A fa és a szaunát alkotó elemek határozzák meg annak tartósságát és kényelmét. A hagyományos fából készült padok például sokkal jobban átveszik a hőt, mint a thermowood változatuk. Ha a padok anyagaként használják, rájuk ülve és fekve kellemetlen lehet a forróság, még akkor is, ha lepedővel vagy takaróval le vannak takarva. A hagyományos fával ellentétben a hőkezelt fa sokkal kevésbé melegszik fel, még akkor is, ha a szaunakályha hőfoka a legmagasabb határértékre van állítva. A thermowood faanyagnak még így is kellemes hőmérséklete marad, így kiküszöböli az égés kockázatát, ezáltal növeli a szaunatérben való tartózkodás biztonságát.  

 

Szauna belső dizájn: a thermowood végtelen lehetőségei

 

A thermowood fa színe és textúrája az eredeti fa típusától és a feldolgozás hőmérsékletétől függ. Bármely fa hőkezelt fajtájának legalább 2 árnyalata és 2 típusú textúrája lehet. Korlátlan lehetőségeket kínál a szauna belső kialakításához. Kijelenthető, hogy a különböző színű oszlopok váltakozása példátlan hatást érhet el. Továbbá a hőkezelt fa, ellentétben a hagyományos fával, nem változtatja meg a színét és textúráját, olyan körülmények között, mint a magas hőmérséklet és a páratartalom. Ezenkívül, a textúra tiszta rajzolatával és az egységes élénk árnyalatokkal ez az anyag a belső tér valódi dísze lehet.

 

A Thermowood szauna használatának előnyei:

 

  • Környezetbarát és nem bocsájt ki káros anyagokat a légkörbe.
  • Nagy a kopásállósága és tartóssága.
  • Sokkal jobban ellenáll a rothadásnak és a penésznek, mint a hagyományos fa.
  • A Thermowood szauna kevésbé deformálódik a szélsőséges hőmérséklet és páratartalom hatására.
  • Magas hőszigetelő tulajdonságokkal rendelkezik.
  • Különböző színek és árnyalatok.
  • Biztonságos a használata.

 

Hátránya a hagyományos fához képest, hogy drágább lehet az előállításának technológiai nehézsége miatt.

Kültéri szauna betonalap nélkül, hogyan?
2018
dec
05

Kültéri szauna betonalap nélkül, hogyan?

A talajcsavar használata

Szeretne egy kültéri szaunát, ám sok a probléma lenne a megvalósítással? Betonozás, földelhordás, várakozás… Mi ajánlunk egy sokkal egyszerűbb megoldást.

Tovább »

Kombi szaunakályha: nyugodtan begőzölhet!
2017
szep
30

Kombi szaunakályha: nyugodtan begőzölhet!

Finn szauna és gőzfürdő

Ahhoz, hogy valaki szaunázzon és gőzöljön is, általában két külön kabinra van szüksége. A kombi szaunakályha miatt viszont már csak egy kabin kell, mert egy berendezés felel mindkét élményért.

Tovább »

Nem luxus, hanem alap
2017
ápr
12

Nem luxus, hanem alap

A finn szaunatradíció

Szinte minden finn háztartásban megtalálható legalább egy szauna. Népszokás, tradíció és a mindennapok része is egyben. Sokáig itt szültek az anyák, ma ez jelenti a kikapcsolódás és a közösségi élet helyszínét is.

Tovább »

Keressen minket bizalommal!

Kérjük jelölje be az alábbi négyzetet:

Inua szauna kft.

Radnóti 8.

H-9178 Hédervár

Magyarország

+36 30 935 8261

HU 25346691-2-08

Inua szauna üzem, bemutatóterem

Boldogasszony sor 15

H-9178 Hédervár

Magyarország

+36 30 935 6394

HU 25346691-2-08