Aromaterápia

A fenyő gyulladáscsökkentő és gyógyítja bőrbetegségeket.

Az aromaterápia illóolajokat (koncentrált kivonatok virágokból, gyökerekből, gyógynövényekből, levelekből, magvakból) használ a fizikai, érzelmi és lelki jólét megteremtésére. Az olajokat a leggyakrabban belélegzésre vagy a bőrbe való masszírozásra használják.

Az illóolajokat kétféleképpen vonják ki: vízgőzdesztillációval vagy nyomással, préseléssel. A lepárlás az egyik legjelentősebb módszer az aromaterápiás olajok kivonására. Ez a módszer magába foglalja a növényi anyag párolását, amíg az szét nem esik. A lebontás melléktermékeként megkapjuk a növény illatos olaját, lehűtjük, szétválasztjuk a víztől, és végül leszűrjük a tiszta illóolajat. Amikor az illóolajat kivonjuk a növényből, a módszer ugyanaz, mint mikor egy citromból kifacsarjuk a citromlevet.

Ha többet szeretne megtudni arról, hogyan alkalmazható az aromaterápia az INUA kabinokban, kérjük olvassa el a gőzszaunákról és aromaterápiás kövekről szóló információt.

Az illóolajok széles skálája megtalálható, ezek mindegyike saját gyógyító tulajdonságokkal bír:

  • Eukaliptusz: Az eukaliptusz számos egészségügyi előnnyel bír, ezek közé tartozik többek között a gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő és élénkítő tulajdonsága. Hatásos számos légzőszervi probléma, például megfázás, köhögés, orrfolyás, torokfájás, hörghurut és arcüreggyulladás kezelésére. Az eukaliptusz megszünteti a kimerültséget és megfiatalítja a lelket.
  • Borsmenta: Frissítő mentás illatával a borsmenta támogatja az emésztést, a mentális tisztaságot és a fizikai, szellemi frissességet.
  • Fenyő: Az előnyei közé tartozik a gyulladáscsökkentő hatása, valamint gyógyítja bőrbetegségeket és serkenti az elmét és a testet.
  • Levendula: Sokoldalú, és virágos illata a legnépszerűbb illóolajjá teszi. Nyugtató aromájú és bőrkímélő tulajdonságú. Szétszórva segíti a stresszes lélek és test megnyugvását.
  • Citrus: A friss, zamatos aroma felemeli és energiával tölti el mind a testet, mind az elmét, míg az erőteljes d-limonén antioxidáns támogatja az egészséges immunrendszert.

A levendula segíti a stresszoldást

A növények gyógyítószerként való használata régóta gyakorlat az emberi történelemben. Sőt, az illóolajokat és más növényeket már legalább 5000 évvel ezelőtt számos ókori nép, beleértve a kínai, indiai, egyiptomi, görög és római civilizációkat is, elismerte a wellness eszközeként.

Az olajokat Dioscorides (i.sz. 40-90) a De Materia Medica című művében ismertette, azok gyógyító tulajdonságaira vonatkozó hiedelmekkel együtt, melyet az első században írt. A Közel-Kelet neves írói, mint például a perzsa polihisztor Ibn Sīnā (i.sz. 980-1037) és az iszlám botanikus és orvos Ibn al-Baitair (i.sz. 1197-1248) hirdették a gyógynövények és illóolajok használatát. A 12. századi Németországban Szent Hildegard von Bingen (i.sz. 1098-1179) gyógynövényeket és olajokat használt a gyakorlatában, és betekintést engedett a középkori orvostudományba, ideértve Physica c. művét, mely egy 200 fejezetes krónika a növényekről és azok felhasználásáról.

Az aromaterápia koncepcióját először néhány európai tudós és orvos fejlesztette ki 1907 körül. 1937-ben jelent meg először nyomtatásban a kifejezés, egy e témáról szóló francia könyvben, címe: Aromatherapie: Les Huiles Essentials, Hormones Végétales, írója René-Maurice Gattefossé (1881-1950), vegyész. Az angol változat 1993-ben jelent meg. 1910-ben Gattefossé csúnyán megégette a kezét, és később elárulta, hogy levendulaolaj segítségével gyógyította meg azt. Egy francia sebész, Jean Valnet (1920-1995) úttörő az illóolajok gyógyászati felhasználása terén, hiszen a sebesült katonák fertőtlenítő kezelésére alkalmazta őket a második világháború idején.

Sok kutatás témája volt már a szag, az emberi agy és az érzelmek összefüggése. Egyes tanulmányok az illóolajok hangulatra, éberségre és mentális stresszre gyakorolt hatását vizsgálják. Más kutatások a feladatellátásra, a reakcióidőre és a szexuális hajlamra való hatásával foglalkoznak. E tanulmányok szerint az aromaterápia csökkentheti a fájdalmat, a depressziót és a szorongást.

Olvasson többet a szauna jótékony hatásairól!

Keressen minket bizalommal!

Kérjük jelölje be az alábbi négyzetet:

Inua szauna kft.

Radnóti 8.

H-9178 Hédervár

Magyarország

+36 30 935 8261

HU 25346691-2-08

Inua szauna üzem, bemutatóterem

Boldogasszony sor 15

H-9178 Hédervár

Magyarország

+36 30 935 6394

HU 25346691-2-08